Bazaar Roosendaal
bazaar roosendaal growshop

Grow Shop

Het binnenhuis verbouwen van Marihuana

Deze pagina legt het volgende uit.

 1. Het binnenhuis verbouwen van Marihuana
 2. De Kweekruimte
 3. Verlichting
 4. Grondmengsels en water geven
 5. Zaaien
 6. Het maken van klonen en het houden van moederplanten
 7. Marihuanaplanten tot bloei brengen
 8. Ongedierte
 9. Hasj maken
 10. Wietboter maken
 11. Hennep en zijn vele mogelijkheden

Het binnenhuis verbouwen van Marihuana

De binnenboer(in) speelt in op de evenwichten in de natuur voor zijn plantjes. Hij/zij zorgt voor licht, voeding, water, wind en vooral een veilige plek waar men geen last denkt te krijgen met bemoeiallen. De kweekruimte moet al gauw twee meter hoogte hebben, anders wordt het allemaal wat benauwd. Zolders zijn goed privé, maar worden soms warm in de zomer zodat alleen ‘s nachts de lampen kunnen branden. Koele kelders zijn ideaal omdat het technisch eenvoudiger is om ruimte te verwarmen dan te koelen. Nadeel is daar weer van dat kelders naar verhouding veel vochtiger zijn.

Er dient een goed geaarde elektriciteitsvoorziening te zijn met voldoende capaciteit. Ga nooit illegale aansluitingen maken, dat heeft heel wat huisjes doen afbranden.

Als je een buitenkweker bent zul je al het een ander weten over biologische meststoffen. Net als buitenteelt levert alleen de marihuana gekweekt op aarde en gemest met biologische meststoffen de beste kwaliteit met de meeste smaak op. Ga maar na, stel je een kas voor; de ene helft met tomaten op hydro, de andere helft met tomaten op aarde en bemest met biologische meststoffen. Iedereen weet dan dat de biologische tomaten het beste zullen smaken. Met Sinsemilla waarbij alles draait om smaak en kwaliteit is het net zo. Daarbij komt dat de teelt op aarde eenvoudig is en goedkoop. Kunstmest is slecht voor de smaak en het milieu, terwijl het gebruik van steenwol in Duitsland in de bouw verboden gaat worden, omdat de vezels net als asbest kankerverwekkend zouden zijn.

Leg op de vloer van je kweekruimte een vloerbedekking die goed tegen water kan. Bedenk dat er veel kwekers door wateroverlast in de problemen zijn gekomen. Schilder de wanden wit of behang ze met wit/zwart plastic. Het plastic is ook nog eens bestand tegen het UV licht van de lampen, dus dat is mooi meegenomen. Let er op dat er geen licht naar binnen kan dringen, anders kun je problemen krijgen. Maak kieren van deuren en ramen lichtdicht met een kwastje zwarte schoolbordenverf.

Let op goede ventilatiemogelijkheden, een goede aanvoer van verse lucht en afvoer van “gebruikte” lucht. Zorg voor een eenvoudige toevoermogelijkheid van verse, koele lucht zodat je afzuiger niet nodeloos in capaciteit beperkt wordt. Door een thermostaat in combinatie met een klok te gebruiken kan de wietboer zorgen voor een regelmatige luchtverversing. Als de lampen branden loopt de temperatuur in de kweekruimte snel op en slaat de thermostaat telkens enkele malen per uur aan om de warme lucht af te voeren. Een klok kan er voor zorgen dat ook ‘s nachts de afzuiger ieder uurtje eventjes aangaat. Gebruik een aantal ventilatoren om de lucht in de kweekruimte goed in beweging te houden en blaas indien mogelijk de warme lucht onder de planten door; ze houden van warme wortels. Zorg ervoor dat de temperatuur in de kweekruimte niet hoger wordt dan zo’n 25ºC. Ideaal is een temperatuur tussen de 20 en 25ºC. Let er op dat het ‘s nacht niet te koud wordt (minimaal 18 graden), zodat de wortels op temperatuur blijven; installeer indien nodig een kachel met thermostaat.

terug naar boven

De Kweekruite

Hieronder volgt een eenvoudig schema van hoe een kweekruimte er uit kan zien. Alle benodigdheden, deskundig advies en meer zijn verkrijgbaar bij Bazaar.

Hoe kan een kweekruimte er uit zien?

kweekkast

Wat heb je verder nodig?

terug naar boven

Verlichting

De beste lampen voor de binnenboer zijn de hogedruk natrium lampen. Deze lampen bestaan net als TL armaturen uit een trafo, een starter, een condensator en de eigenlijke lamp. Alleen is een TL armatuur meestal zo’n 36 Watt, terwijl de hogedruk natrium systemen variëren van 400, 600 tot wel 1000 Watt. Hogedruk natrium lampen van 250 Watt zijn er ook.

In de tuinbouw worden hogedruk natrium systemen gebruikt waarbij de voorschakelapparatuur, de reflector en de lamp in één unit zijn samengebouwd. Speciaal voor de marihuanateelt werd in 1985 een systeem ontwikkeld, waarbij de zware en onnodige warmte afgevende voorschakelapparatuur in een aparte box buiten de kweekruimte wordt geplaatst. Boven de planten, in de kweekruimte zelf hangt dan alleen een lichtgewicht reflector met de eigenlijke lamp. Deze ‘remote’ ballast systemen zijn handig omdat je overbodige warmte buiten de kweekruimte houdt en omdat je tijdens de teelt de hoogte van de reflector regelmatig dient aan te passen, wat met een lichtgewicht reflector eenvoudiger is dan met een zware unit van een tiental kilo’s.

Hogedruk natrium lampen geven een fel gelig licht af waaronder het goed groeien en vooral bloeien is. Lage druk natriumlampen kennen we allemaal als straatverlichting; maar deze lampen geven alleen maar een eenzijdig soort geel licht af en zijn dus ongeschikt. Hogedruk kwiklampen waren de voorlopers van de natriumlampen. Kwiklampen geven een helder wit licht af en geven een iets compactere groei dan natriumlampen. Aan de andere kant zijn ze minder efficiënt met stroom, geven in verhouding minder licht en worden daarom nauwelijks meer gebruikt.

TL-armaturen zijn geschikt om klonen te bewortelen en zelfs om planten onder te groeien als je niet te hoge eisen stelt. Ze geven eigenlijk te weinig licht om onder te bloeien, terwijl het licht maar tot maximaal 30 cm. afstand van de buis ‘groeizaam’ is. De armaturen kun je vaak goedkoop tweedehands aanschaffen, als je maar nieuwe buizen koopt. Gebruik kleur 33, dat geeft het meeste licht en is de geschikste kleur voor de binnenteelt. Vervang TL buizen en hogedruk natriumlampen regelmatig, minstens één keer per jaar, na 2 tot 4 oogsten, afhankelijk van de soort lamp. Een oude lamp geeft soms de helft minder licht als een nieuwe zonder dat je dat met het blote oog kunt zien.

Een 400 Watt lamp is voldoende voor 1m² en geeft 40.000 lumen, voor 15 tot 30 planten, en een opbrengst van gemiddeld 300 à 500 gram. Een 600 Watt lamp boven deze oppervlakte kan ± 150 gram meer opbrengst geven. Een 600 Watt lamp geeft 80.000 lumen, voldoende voor 1,2m² , voor 20 tot 40 planten. Een 1000 Watt geeft 130.000 lumen en is voldoende voor 1,6m² , voor 25 tot 60 planten. Een 1000 Watt lamp is eigenlijk oneconomisch, het is beter twee lampen van 600 Watt te gebruiken.

Jonge, opgroeiende plantjes kunnen minder licht verdragen dan bloeiende planten. Hang de reflector maximaal 1 meter en minimaal 60 cm. boven de plantjes. De plantjes schieten anders te snel de grond uit, zonder dat de wortels de tijd krijgen om te groeien. De hoogte van de reflector kun je zelf heel goed inschatten door naar het lichtschijnsel op de planten te kijken. Hangt de lamp te dichtbij dan zie je scherpe schaduwen op de bladeren. Een kwestie van fingerspitzengefühl.

terug naar boven

Grondmengsels en water geven.

Net als bij de buitenteelt krijg je de beste resultaten met het telen op aarde en het gebruik van biologische meststoffen. Potgrond is vermalen veen met wat kunstmest en een beetje kalk om de pH omhoog te brengen. Potgrond bevat te weinig meststoffen voor een goede groei en een uitbundige bloei, dus daar moeten we eerst wat aan doen.

Een goed standaardrecept voor je eigen grondmix luidt:

Je kunt aarde, perliet, wormenmest en meststoffen het beste mengen met een schep in een metselkuipje. Het is eenvoudig om een soort voormix te maken van de diverse meststoffen die je gaat gebruiken. Deze meststoffen kunnen eenmaal samengevoegd gaan fermenteren en zelfs warm worden. Dit is een goed proces waarbij de meststoffen worden voorverteerd door nuttige bacteriën. Als je telkens een vaste hoeveelheid van deze pre-mix in je metselkuipje doet, ben je zeker van dat je grondmengsel steeds dezelfde voedingswaarde heeft. Er bestaat natuurlijk ook een kant en klare mix voor je plantjes.

Omdat je geen gifstoffen of kunstmest gebruikt kun je gebruikte aarde telkens in de tuin gooien; dat is niet slecht voor het milieu en de planten in het plantsoen zullen er blij mee zijn. Voer de grond telkens in kleine hoeveelheden aan of af. Dat voorkomt opeenhoping van werk en is onopvallend. Je kunt aarde na gebruik opnieuw bemesten, water geven en enkele maanden met rust laten voor je het weer gebruikt. Je kunt een verse mix ook telkens aanmaken met gerecyclede grond, dat scheelt in het werk. Het is een fabeltje dat je van gebruikte grond beestjes zou kunnen krijgen. Iedere wietboer die vooraf geen biologische bestrijders gebruikt, krijgt te maken met een plaag, waarover later meer.

Phospor, de meststof die belangrijk is voor de bloei, is alleen goed opneembaar bij een PH-zuurgraad die niet lager is als 7,5. Let daarom goed op de pH van je grondmix. Ook de pH van het water dat je gebruikt kun je meten en bijstellen. Meestal is de pH te hoog en dien je wat azijn toe te voegen. Er zijn elektronische pH meters te koop voor een redelijke prijs. Je kunt deze meter rechtstreeks in het water steken of je grondmengsel eerst aanlengen met wat gedestilleerd, pH neutraal water.

Voor een goede groei kun je gebruik maken van de van de buitenteelt bekende vis-emulsie, maar de stank is binnenshuis vaak een probleem. Voor een uitbundige bloei kun je zelf een vloeibare Bio-Bloei maken door meststoffen als fosfaat en beendermeel op te lossen in water. Als de pH neutraal is kun je hiervan meestal vrijwel ongelimiteerd schenken.

Geef je planten niet elke dag een klein beetje water, maar net als in de natuur telkens veel waarna je de grond weer laat opdrogen. Krab elke dag wat grond los om de vochtigheid te controleren. Het kan handig zijn om een vat water in je kweekruimte te hebben; het water kan het beste een temperatuur hebben van 25°Celsius. Gebruik hiervoor eventueel een aquariumthermostaat. Als je een circulatiepomp in je vat hangt voeg je zuurstof en Co2 toe en kan het chloor uit het water verdampen. Geef water met een gieter, gebruik een pomp, of zet het vat eenvoudig op een verhoging.

terug naar boven

Zaaien

Zaad : 4 = omvang plantage.

De kwaliteit van marihuana gekweekt op basis van zaad varieert sterk. Men neemt vier keer zoveel zaad als men vrouwelijke planten wil kweken. De kunst van marihuana kweken met zaad zit hem in de kunst van het selecteren. Uiteraard heb je 50% kans op vrouwelijke en 50% kans op mannelijke planten, en elk exemplaar dat niet 100% gezond is, dient men zonder pardon te verwijderen. Overigens is er vrouwelijk zaad in de handel. Vrij kostbaar nog, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je alleen vrouwelijke planten krijgt.

De selectie begint bij het uitzoeken van het zaad. Neem alleen mooie zaden. Doe ze in een glas water en ververs het water dagelijks. De beste temperatuur waarin de zaadjes laat ontkiemen is 15 - 20°Celcius. Het voorkiemen kan in natte watten, servet of doek. Dompel deze in het water en wring het licht uit en verdeel de zaden er in. Leg ze daarna in een bord of klein bakje met folie er overheen en maak er een paar kleine gaatjes in voor een beetje zuurstof.

Laat alles een paar dagen rusten. Controleer regelmatig de vochtigheid. Als het witte worteltje 3 tot 5 mm. lang is, stop het dan in de (pot)grond of in de steenwol: 1 cm. diep. Het ene soort zaad ontkiemt makkelijker dan het ander. Als je een goede samenstelling van de grond neemt is het eigenlijk niet nodig voor te kiemen. De zaadjes kunnen meteen in de grond. Deze methode heeft eigenlijk de voorkeur. Immers de worteltjes zijn uiterst fragiel en kunnen door aanraking al beschadigen. Kant- en klare stekgrond speciaal voor de kweek van marihuana is te verkrijgen in de growshop.

terug naar boven

Het maken van klonen en het houden van moederplanten.

Moederplanten en klonen kun je het beste houden in een bepaalde opzet, zoals te zien is in onderstaande tekening.

Hoe kan een kweekruimte er uit zien?

kweekruimte voor marihuana
 • 400 of 600 watt natrium hoge druk lamp
 • koolstoffilter
 • afzuiginstallatie
 • luchtinzuiginstallatie
 • TL-balk kleurnummer 33

Verder heb je nodig:

 • hygrometer
 • thermometer
 • UV-plastic
 • grond
 • potten
 • voeding
 • zwenkventilator
 • tijdschakelaar
 • vijverfolie
 • plantenspuit, gieter en maatbeker
 • relais

Maak een kweektafel van underlayment of ander plaatmateriaal. Leg in de bak een lap vijverplastic met daarover een laag linoleum ter bescherming. Bovenop de tafel kun je moederplanten houden en planten voorgroeien onder 18 uur licht per dag tot ze groot genoeg zijn om in bloei gezet te worden. Moederplanten kun je houden in losse potten. Vul de potten met je standaard grondmengsel, zet in elke pot een kloon.

Snoei de moederplanten voor de eerste keer als ze zo’n twintig cm. groot zijn. Knip de stek af boven de plek aan de stengel waar zich nieuwe zijtakjes kunnen vormen. Door regelmatig en met beleid te snoeien kweek je een soort bonsaiboompjes met vele zijtakjes. Deze zijtakjes groeien telkens uit tot verse scheuten, die je regelmatig dient te snoeien. Als je TL gebruikt als groeilicht zal de groei van de moeders langzamer gaan dan wanneer je hogedruk natriumlampen gebruikt. 400 Watt hogedruknatriumlampen zijn ideaal. Ze geven niet zoveel licht waardoor de moeders fijne stevige takjes gaan vormen die je wekelijks kunt oogsten. Een bak met moeders gaat 3-5 maanden mee, vervang ze dus regelmatig.

Als je in de bloeiruimte de moederplanten houdt, is het eenvoudig als je in een aparte ruimte de “couveuse” maakt waarin de klonen beworteld worden, de groeiruimte. Belicht de klonen continu met twee waterdichte TL buizen, kleur 33. Maak de couveuse rondom dicht met wat plastic maar zorg met wat fikse kieren voor voldoende ventilatie. Leg op de bodem een opstaande rand van hout. Leg hierin wat piepschuim ter isolatie en daarover een lap vijverplastic. Vul deze bak met een laagje zand van 5 cm. Leg hierin slingerend een verwarmingskabel en zorg ervoor dat de kabels elkaar niet kruisen. Dek de kabel af met nog een laagje zand van 5 cm. en dek het zandbed af met een lapje stof of vloeimat. Vloeimat is gemaakt van lompen en wordt in de tuinbouw gebruikt om onder potjes te zorgen voor een regelmatige vochtdistributie. Maak het zandbed goed nat voor een goede warmte afgifte door de kabel. Sluit de kabel aan op een thermostaat en zorg voor een bewortelingstemperatuur in de turfmolmpotjes van 25ºC. Je kunt ook een verwarmingsmat gebruiken of er voor zorgen dat de lucht in de couveuse 25ºC is. Turfmolmpotjes hebben het nadeel dat ze gemakkelijk schimmelen. Je kunt ook plastic potjes gebruiken. Die hebben het nadeel dat je de de plantjes moet overpotten, waardoor de wortels kunnen beschadigen.

In de tuinbouw worden piepschuim tray’s gebruikt om plantjes op te zetten; leg hierop een handje potgrond en een handje perliet. Meng dit goed door elkaar. Druk in dit mengsel strips turfmolmpotjes met een diameter van 4 cm. Vul deze “Jiffy’s” met gewone grond of beter nog met wat stekgrond. Stekgrond is extra fijne potgrond met wat zand erdoor. Zorg ervoor dat de turfmolmpotjes goed gevuld zijn en druk indien nodig de grond extra aan. Maak de tray met de potjes zo vochtig dat een kletsnat geheel ontstaat. Prik met een potlood of spijker gaatjes in het midden van de turfmolmpotjes.

Het afsnijden van de juist stek doe je met een scherp mesje of schaartje. Snijdt de scheut schuin af in een hoek van zo’n 45 graden en zo’n 3 cm onder een vertakking (internode).

wietplant marihuana

Doop het stekje in water en dan in stekpoeder, tik het overtollig poeder af en plant het stekje in het gaatje van het turfmolmpotje en druk voorzichtig aan. Zet de tray met verse kloontjes in de couveuse en schud hem zachtjes heen en weer; het mengsel van potgrond en perliet zakt door de gaatjes in de tray en komt zo in contact met het natte zandbed dat als waterbuffer fungeert. Geef indien nodig na twee weken nog een keer water. Na drie weken zijn de klonen beworteld en kun je mooiste exemplaren eruit sorteren.

terug naar boven

Marihuanaplanten tot bloei brengen

Je kunt wietplanten laten groeien als je ze minimaal 18 uur licht per dag geeft. Als de planten nog maar 12 uur licht per dag krijgen, gaan ze bloeien. De meest voorkomende cyclus bestaat uit één tot vier weken groeien, tot de planten zo’n 30 tot 40 cm hoog zijn. Daarna zijn ze na een week of acht klaar voor de oogst. De gemiddelde wietboer kan daarom zo’n vier keer per jaar van een vierkante meter oogsten. Als je de planten in een andere ruimte voorgroeit, bijvoorbeeld samen met de moederplanten, kun je de kweekruimte waar de grote lampen hangen gebruiken als permanente bloeikamer en zes keer per jaar oogsten van iedere vierkante meter.

De gemiddelde wietboer oogst zo’n 400 gram per vierkante meter maar dat kan de eerste keren ook makkelijk maar de helft zijn. Echt goede kwekers halen met de juiste methode en genetica 800 gram of meer per vierkante meter. Reken altijd uit hoeveel gewicht je per vierkante meter oogst en beschouw dat als een soort rapportcijfer dat nauwkeurig aangeeft hoe goed je bent.

Bepaal ook eerst van tevoren hoeveel wiet voor eigen genoegen je per jaar nodig denkt te hebben. Wees royaal voor jezelf, houdt rekening met vrienden en kennissen, de kosten van elektriciteit, meststoffen en lampen. Je zult zien dat je met een goede planning vooraf minder oppervlakte hoeft te verbouwen dan je eerst van plan was. Dat scheelt in de kosten.

Om de planten lekkere warme wortels te geven en om te voorkomen dat je telkens moet bukken kun je de planten telen op tafels. Je kunt deze tafels maken van underlayment of een ander plaatmateriaal met daarin de bekende lap vijverplastic. Bescherm de vijverplastic wel met een laagje linoleum tegen lekprikken. Je kunt ook een tafel maken van betonplex. Dat is wat duurder plaatmateriaal, maar heel stevig en absoluut waterdicht. Zet rondom de tafel een rand van 25 tot 30 cm. hoogte voor de stevigheid en om de potten en grond in de bak te houden.

Je kunt de planten telen in losse potten van 15x15x20cm 7 liter potten) voor optimale controle, maar deze methode is ook het meest bewerkelijk, omdat je ieder potje afzonderlijk water dient te geven. Balkonbakken zijn wat dat betreft wat handiger maar je kunt een plantje dat in de groei wat achterblijft ten opzichte van de anderen moeilijk extra voeding geven, wat met losse potten wel het geval is. Het water geven en het hanteren van de planten in balkonbakken is natuurlijk wel weer eenvoudiger dan bij het systeem van losse potten.

Het meest eenvoudig is het volle grond systeem, waarbij je in de bak eerste een pvc-pijp met gaatjes legt, zodat de lucht straks goed onderin de bak kan komen. Stort daarna een laagje perliet of hydro korrels van ongeveer 5 cm. in de bak, zodat de pijp net bedekt is. Stort de bak daarna vol tot 25 cm. met je kant en klare grondmengsel. Plant ongeveer 15 à 30 plantjes per vierkante meter, geef ruim water. Het voordeel van het volle grond-systeem is de eenvoud. Het is gemakkelijker water en meststoffen geven en alle planten hebben een zee van ruimte. Nadeel is natuurlijk dat je de planten in één en dezelfde ruimte dient voor te groeien en dat je achterblijvers moeilijk kan vervangen door exemplaren die beter groeien.

Tijdens de bloei gaan de planten overbodig bladgroen afbreken om aan extra voedingsstoffen te komen. Vooral skunkplanten krijgen deze ‘grijze’ haren waarover je jezelf dus niet druk hoeft te maken. Verwijder tijdens de bloei dode gele bladeren en haal eventueel de lagere takken weg; die leveren toch geen oogstbaar gewicht op en kosten alleen maar voedingsstoffen.

terug naar boven

Ongedierte

ongedierte
spint trips witte vlieg fruitvlieg
spint trips wittevlieg fruitvlieg

Let op het zijn zeer miniscuul kleine insecten. Het fruitvliegje en witte vlieg zijn 1,5mm, de trips 1mm en de spint 0,5mm.

Insecteneieren zijn bijzonder slecht houdbaar, daarom worden ecologische ongediertebestrijders in Nederland, België en Duitsland door een postorderbedrijf gedistribueerd. De betaling loop via een bestelkaart die in de growshop verkrijgbaar is. De insecten dienen na levering direct in de kweek te worden uitgezet.

Een huismiddel

Een ecologisch verantwoord insecticide kun je eenvoudig zelf fabriceren. Los gewoon een paar druppels biologisch afwasmiddel en ethylalkohol (spiritus) op in water. Hier kun je planten kort in onderdompelen of je kunt de oplossing erop sproeien. Aangezien deze methode alleen levende dieren doodt en niet de eieren, dient het procédé na enkele dagen herhaald te worden.

Er is ook een kant en klare insekten spray verkrijgbaar in een spuitbus.

Het gebruik van echt gif kost meer tijd en geld dan het onderhouden van een natuurlijk evenwicht tussen schadelijke insecten en roofinsecten. Het vermindert immers de kwaliteit en dus ook de waarde van je product! Bovendien kun je als konsument zelf schade ondervinden van het gebruik van chemisch vergif.

terug naar boven

Hasj maken

Het moment van oogsten is bij de binnenteelt veel meer een kwestie van tijd dan bij de buitenteelt, waarbij factoren als weer en veiligheid komen kijken. Tijdens het schoonmaken komt veel hars vrij die gewoonlijk verloren gaat tenzij je een hasjscreen gebruikt. Hasjscreens zijn de zeven die gebruikt worden bij het bedrukken van T-shirts. Je legt ze op de tafel waarop je schoonmaakt en zet ze eventueel vast met plakband. Bij de juiste diameter vallen alleen de harskorreltjes door de zeef en niet de groene plantendelen.

Het schoonmaken van binnenwiet kun je met blote handen doen. Omdat de planten voller zijn bij de buitenwiet gaat het schoonmaken met de hand sneller en beter dan met een schaartje. Tijdens het schoonmaken zul je merken dat zich op je handen een kleverige substantie vormt. Als je deze ‘handrub’ verzamelt, heb je de beste hasj die je ooit gerookt hebt en begrijp je ook hoe Nepalese en Afghaanse hasj gemaakt worden; gewoon door de toppen te wrijven met de hand. Handrub is topkwaliteit en net als Nepal en Afghaan zwart van kleur en wat korrelig door de verontreinigingen, maar met een superieure smaak en kwaliteit.

Als je klaar bent met je wiet schoonmaken en het hasjscreen van tafel optilt zul je zien dat zich daaronder een dun laagje poeder gevormd heeft. Dit poeder is van A-kwaliteit, dat zich vrij eenvoudig laat samenkleven. De kleine blaadjes die je overhoudt van het schoonmaken kun je drogen en fijnmaken. Dit gruis kun je telkens in kleine hoeveelheden op het screen gooien. Trommel zachtjes met je vingers op het screen zodat het gruis er als het ware overheen danst. Het poeder dat je hiermee wint is van B-kwaliteit.

Als je het grove blad vergruist, fijnmaakt en bewerkt op het screen krijg je de C-kwaliteit. De C-kwaliteit is droog, groen en laat zich niet eenvoudig persen. Wel win je twee tot drie keer zoveel C-kwaliteit poeder als A en B. In traditionele hasjlanden als Marokko en Libanon wordt de prijs van de hasj bepaald door de hoeveelheid C-kwaliteit die gebruikt wordt. Omdat de C-kwaliteit niet goed plakt worden vaak extra vette oliën toegevoegd om het zaakje alsnog tot een geheel te persen. Buitenlandse inkopers die zwaar afdingen op de prijs krijgen alleen maar een mengsel met nog meer C-poeder voorgeschoteld door de lokale hasj-koks. Het is voor ons verstandiger het grove blad alleen te gebruiken voor het maken van wietboter of cake.

Je kunt A en B kwaliteit vrij eenvoudig in de hand persen en wrijven tot een soort hasj ontstaat, maar beter is het om er wat meer tijd en moeite in te steken en het poeder op de ‘Turkse’ manier te persen. Er bestaat een natuurlijk cellofaan dat niet gemaakt is van plastic. Natuurlijk cellofaan werd vroeger gebruikt voor het afdekken van fruitmanden en voedsel omdat het lucht en vocht doorlaat. Je kunt het herkennen door een puntje nat te maken met wat speeksel; als het omkrult weet je zeker dat je het goede materiaal hebt. Een ander eigenschap is dat het aan elkaar plakt als je het nat maakt. Vouw kleine zakjes van 15 x 7,5 cm. waarbij je het materiaal aan elkaar plakt met wat water of speeksel. Vul de zakjes met poeder en vouw ze dicht; zorg er voor dat ze wat lijken op saucijzenbroodjes. Scheur een aantal krantenpagina’s in vieren en maak ze goed nat. Verpak de ‘saucijzenbroodjes’ met poeder telkens strak in een vijftal krantenvelletjes. Bak de pakjes in een oude koekenpan tot het papier zwart begint te worden. Pers de warme pakjes daarna door er met een fles over heen te rollen, door er op te staan, of met een hydraulische pers. Laat de plakjes nog een nacht onder druk staan zodat de olie zich goed kan verspreiden en plakjes hasj een mooi glanzend oppervlak krijgen. Veel plezier ermee!

terug naar boven

Wietboter maken

Het grove blad dat je overhoudt van het schoonmaken kun je heel goed gebruiken voor het maken van wietboter. Als je geen zin hebt om hasj te maken zoals hiervoor beschreven kun je ook de fijnere blaadjes en zelfs topjes gebruiken, dat moet je zelf uitmaken. Het voornaamste highmakertje van marihuana, de THC lost niet op in water, maar hecht zich wel aan dierlijke vetten. Op deze eigenschap is het truukje van de wietboter gebaseerd. Gebruik daarom echte boter afkomstig van de koe. Gebruik vier keer zoveel boter als het gewicht van het blad dat je wilt uitkoken. Een pakje roomboter weegt 250 gram. Spoel het blad dat je wilt uitkoken eerst schoon met water zodat je stof en verontreinigingen verwijderd. Doe het blad daarna in een ruime pan met water en laat het een uurtje zachtjes gaarkoken. Voeg roomboter toe en laat alles weer een uurtje zachtjes koken.

Gooi het soepje door een zeef en vang het vocht op in een tweede pan. Spoel de in de zeef overgebleven plantenresten na met schoon heet water om ook de laatste restjes boter eruit te wassen en vang ook dit vocht op in een tweede pan. Zet de tweede pan koel weg op het balkon of in de ijskast. Na een tijdje vormt zich op het oppervlak een groen laagje gestolde boter. Schep deze boter uit de pan in een bakje of potje waarin je de wietboter wilt bewaren. Bedenk dat je wietboter maanden en soms zelfs jaren goed kunt houden als je het in de ijskast bewaard.

Een eenvoudige en snellere manier met droge resten van de plant: Neem plusminus 30 gram bladafval. Maak het bladafval door een zeef zo fijn mogelijk. Smelt de ‘echte’ boter au-bain-marie. Voeg het fijne afval in de gesmolten boter, en bereidt hiermee je gerecht.

Je kunt wietboter op brood smeren maar er ook cakes mee bakken. Bedenk dat mensen vaak gulzig zijn en meerdere plakjes achter elkaar opeten. Gebruik daarom niet meer dan drie gram boter per dosis per persoon. Het voordeel van wietboter is de houdbaarheid en de doseerbaarheid. Je consumeert alleen de THC en niet ook alle andere stoffen in de marihuana.

Als je een joint rookt merk je direkt hoe stoned of high je er van wordt. Als je de THC eet merk je pas na ruim een uur enig effect. Dat effect komt op en is niet meer af te remmen of te verminderen zoals je bij roken gewoon stopt met inhaleren. Wees daarom voorzichtig met cakes aan te bieden aan mensen die weinig ervaring hebben met THC. Het effect van een space-cake duurt enkele uren en kan soms overweldigend zijn, maar is nooit gevaarlijk. Er is nog nooit iemand overleden aan een overdosis marihuana. Je dient anderhalve kubieke meter wiet op te eten voor je er aan kunt overlijden. Als mensen per ongeluk teveel space-cake hebben gegeten, kun je ze maar het beste op hun gemak stellen en vertellen dat het effect na enkele uren vanzelf verdwijnt. Het ergste wat iemand kan overkomen is misselijk worden en overgeven, waarna het effect snel vermindert. Ook in slaap vallen, of out gaan behoort tot de mogelijkheden. Vermijd paniek; dat is niet nodig!

Mensen onderschatten de effectiviteit van marihuana eten. Als je een joint rookt gaat 80 - 90% van de werkzame bestanddelen op in rook die je gewoon uitblast. Als je marihuana eet komt alles in je lichaam terecht en echt, het werkt! Vaak denken mensen dat het bij hen niet effectief is waarna ze nog een plakje nemen. Ook beginnende gebruikers kunnen gemakkelijk verrast worden. Ze hebben dan wel eens een jointje gerookt, er niets van gemerkt en denken dat zij er tegen kunnen of zo iets; “bij mij werkt dat spul niet”, luidt dan de kreet. Marihuana stimuleert het lichaam tot het produceren van stoffen waar je high van wordt. Het duurt soms een tijdje voor je lichaam dit truukje kent, maar daarna is er ook geen houden meer aan. Vandaar dat een ervaren roker steeds minder nodig heeft om toch high te worden. High worden of zijn is dus een vrij natuurlijk gegeven; ook mensen die topsport bedrijven kennen het effect; vandaar dat joggen en hardlopen zo prettig en soms verslavend is.

terug naar boven

Hennep en zijn vele mogelijkheden

Het illegaal verklaren en houden van hennep en marihuana wordt steeds meer gebruikt als machtsmiddel om mensen afhankelijk te maken en te houden van andere mindere produkten en ideën. En wie een kuil graaft voor een ander heeft in ieder geval werk. Er zijn in deze wereld nu eenmaal mensen aan de macht die geloven in onvrijheid en die leven van het onrechtmatig exploiteren van mensen en het onderdukken van hun mogelijkheden.

Voor ons moderne papier worden grote hoeveelheden bomen omgehakt terwijl het verwerkingsproces met zuur zeer milieuverontreinigend is. Bovendien bevat het moderne papier nog zoveel zuur dat het 50 - 70 jaar spontaan uit elkaar valt. Hennep telen voor papier is milieuvriendelijk. Je hebt er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen voor nodig, terwijl er fragmenten henneppapier bestaan van wel duizenden jaren oud. Hennep kan gebruikt worden als basis voor biologisch afbreekbaar plastic, het kan gebruikt worden voor het maken van platen bouwmatariaal, je kunt er zelfs balken van maken.

Hennepvezels kunnen niet alleen gebruikt worden voor de aanmaak van touw, zodat nylon in netten en kabels vervangen kan worden, maar ook voor de produktie van kleding. De produktie van katoen is vanwege de vele kunstmest en insecticiden slecht voor het milieu. Denk maar aan de ramp met het Aralmeer, eens ‘s werelds grootste binnenzee, gevuld met zoet, helder water. De zee is bijna opgedroogd en honderden vierkante kilometers land er om heen zijn inmiddels vergiftigd door kunstmest en insecticiden die gebruikt worden bij de katoenteelt.

Hennepzaad bevat 25% proteïne en is beter verteerbaar dan proteïne afkomstig van sojabonen. Voor het verbouwen van graan heb je kunstmest en insecticiden nodig. Je dient graan eerst te vermalen tot meel, aan te lengen met schoon water en verwarmen met vuur. Koekjes gemaakt van hennepzaad zijn nauwelijks aan bederf onderhevig en extreem voedzaam. Een zakje hennepzaad bevat voldoende proteïnen om een mens een week in leven te houden. De complete proteïnen geven de ideale combinatie van aminozuren die het imuumsysteem van het lichaam versterken en gezond houden.

Hennepzaad bevat 30 - 35% olie, die vroeger gebruikt werd voor het maken van verf, vernis en zeep. Tegenwoordig worden daarvoor produkten gebruikt uit de petrochemie die schadelijk zijn voor mens en milieu. Hennepolie geeft een helder licht bij een heel schone verbranding en wordt sinds de oudheid gebruikt voor verlichting. Hennepolie is ook uitstekend geschikt voor de reiniging en verzorging van de huid.

Marihuana is de meest doelmatige bestrijder van glaucoma, die de helft van alle blindheid in deze wereld veroorzaakt. Marihuana is twee tot drie keer zo effectief in het verlagen van de druk in de oogbol als de gebruikelijke medicijnen die schadelijk zijn voor lever en nieren en zelfs het netvlies kunnen doen losraken.

Marihuana is een uitstekende hulp bij multiple scelerose, een spierziekte die patienten de controle ontneemt over hun spierbewegingen, hen in rolstoelen doet belanden en uiteindelijk leidt tot de dood. Met marihuana zijn MS-patienten ineens tijdelijk weer in staat een glaasje water te drinken zonder hulp. Uiteindelijk zullen het de zieken en patienten zijn die marihuana zullen legaliseren. Je kunt mensen het gebruik van marihuana voor hun plezier nog wel ontzeggen, maar een leger van patienten in rolstoelen kun je niet tegenhouden.